GRATISOPENHAARDHOUT.NL

Dé marktplaats voor gratis haardhout, haardhout informatie & leuke aanbiedingen

Gratisopenhaardhout.nl heeft onderzoek uitgevoerd

Het team van Gratisopenhaardhout.nl heeft onderzoek voor u uitgevoerd naar de tarieven en procedures die haardhout leveranciers via het internet hanteren. Er is onderzoek gedaan naar een tiental belangrijkste online leveranciers van haardhout.

Pallet-verpakking is de norm

Elke haardhoutleverancier biedt haardhout per pallet aan. Een pallet is houten transportvlonder met meestal de afmetingen 120 cm breed en 80 cm diep. Haardhout wordt veelal gestapeld op zo’n pallet geleverd en er wordt een soort bekisting getimmerd rondom de inhoud.

Op een pallet passen verschillende hoeveelheden haardhout. Er kan bijvoorbeeld een halve kub (500 liter) of een hele kub, maar ook 2 kub op geplaatst worden (2000 liter).

Ovengedroogd of niet

Elke leverancier biedt ovengedroogd haardhout aan, echter bij de helft van de leveranciers is het niet standaard, maar dient er extra betaald te worden voor ovengedroogd hout. Dit is hout wat middels extreme droging een vochtigheidspercentage van minder dan 20 % heeft, waardoor de verbranding beter loopt. Bij niet ovengedroogd hout is vaak een wachttijd van enkele weken noodzakelijk om het hout voldoende te laten drogen.

Berkenhout, Essenhout, Eikenhout etc.

In ons onderzoek zijn we uitgegaan van berkenhout, een veel geleverd halfharde houtsoort met een goede verbranding. Essenhout of eikenhout zijn hardere soorten die langer branden en meer warmte afgeven.

2m3 eiken houten haardhout strak gestapeld

Aanmaakhout en briketten

In ons onderzoek hebben we andere varianten zoals pellet-materiaal, briketten of aanmaakhout niet meegenomen.

Prijzen zijn afhankelijk van vraag en aanbod

Vanzelfsprekend is haardhout gewilder in tijden van stilte en zal er meer concurrentie op prijs plaatsvinden tussen de verschillende leveranciers. Evenwel kan het zo zijn dat er tijdelijk schaarste aan hout ontstaat waardoor de prijs weer zal gaan stijgen.

Hieronder ziet u een overzicht van tarieven die momenteel gehanteerd worden op het internet:

Reguliere tarieven

 • Uitgaande van een pallet met 2 m3 ovengedroogd berkenhout
 • Uitgaande van een prijs inclusief bezorging
 • Bij de goedkoopste leverancier betaalt u € 113,15 per m3 berkenhout inclusief btw en bezorging (bij een bestelling van 2m3)
 • Bij de duurste leverancier betaalt u € 150,00 per m3 berkenhout inclusief btw en bezorging (bij een bestelling van 2m3)
 • Gemiddeld betaalt u € 120,00 per m3 berkenhout inclusief btw en bezorging (bij een bestelling van 2m3)
 • Eén van de leveranciers biedt het betere eikenhout aan voor een prijs van € 125 per m3 inclusief btw en bezorging (bij een bestelling van 2m3)

Bezorgen of zelf ophalen ?

Bij alle leveranciers heeft u de mogelijkheid om zelf het hout af te halen of te laten bezorgen. Bij sommigen zit het transport in de prijs inbegrepen, bij anderen moet u apart bijbetalen. Afhalen is alleen interessant indien u beschikt over goede transportmogelijkheden aangezien 2 m3 haardhout niet gemakkelijk zelf te vervoeren is. Ook is het noodzakelijk dat u in de buurt woont van een leverancier.

Waar moet u op letten ?

 • de houtsoort : hardhout (bv. beuken en eiken) brandt langer dan zacht hout (bv. berken en essen), essen is weer harder dan berken
 • een m3 meter hout moet werkelijk een kubieke meter zijn, d.w.z. het hout moet strak gestapeld zijn met zo min mogelijk loze ruimte (zie afbeeldingen hieronder). Of de verhouding tussen gestapeld en losgestort moet duidelijk aangegeven worden
 • hoe groot zijn de stammen ? Moet u zelf nog zagen of bewerkingen uitvoeren ? Indien ja, dan moet dat in een lagere prijs resulteren
 • hoe droog is het geleverde hout ?
 • wordt het gratis thuisgebracht of zijn er kosten aan verbonden ?
 • wordt het geleverd op een (statiegeld)pallet of wordt het losgestort ?
 • is het ovengedroogd of niet ?