GRATISOPENHAARDHOUT.NL

Dé marktplaats voor gratis haardhout, haardhout informatie & leuke aanbiedingen

Tip: bewaar haardhout niet in een afgesloten ruimte

Voorkom schimmel en ongedierte

Let op voor zwammen,schimmels en ongedierte

Vers gekapt hout bevat een hoog vochtgehalte (wel 50% tot 80%) en moet blootgesteld worden aan wind c.q. geventileerd worden om goed te kunnen drogen. Dit geldt ook voor reeds gedroogd hout. Indien u bijvoorbeeld uw hout opslaat in een afgesloten en vaak vochtige kelder, dan zal het vochtigheidspercentage in het hout toenemen en is het zelfs mogelijk dat schimmels en ongedierte hun slag kunnen slaan. U wilt absoluut niet dat uw haardhout een broedplaats gaat worden voor een kolonie van zilvervisjes of voor zwammen! Met name het effect van de zogenaamde houtzwam is groot: deze tast alle houtsoorten aan en zorgt voor een verpulvering van het hout, maar ook voor een slechter leefklimaat in het hele huis.

Hout neemt vocht op

Hout heeft een zogenaamde hygroscopische werking wat zoveel wil zeggen dat hout vocht uitwisselt met de omgeving. In droge omstandigheden geeft hout vocht af en in vochtige omstandigheden neemt hout vocht op. Dus ook uw zojuist aangeschafte ovengedroogd haardhout zal na enkele maanden in een vochtige kelder weer veel vocht bevatten en slecht branden.

Schimmel op hout in onvoldoende geventileerde ruimte
voldoende geventileerde houtopslag

Houtopslag buiten is beter

Beter is het – indien omstandigheden dat toelaten – uw haardhout buiten op te slaan onder een afdak, dus grotendeels beschermd tegen de regen, maar wel blootgesteld aan de wind die samen met de zon voor droging zorgt.

Op de volgende pagina vindt u een overzicht van handige en mooie zelfbouwpakketten van houtopslag: Houtopslag en Houtbergingen