Waarom verwarmen met hout ?
Waarom verwarmen met hout gunstig isHout, brandstof met toekomst
Europa is rijkelijk voorzien in de grondstof hout. En men is bij de bevoorrading ervan niet afhankelijk van pijplijnen, enorme olietankers en de wereldpolitiek. Desondanks komt bij sommige mensen het slechte geweten naar boven: zijn onze wouden niet al door ontbossing beschadigd? Kunnen wij met een goed geweten, ook met het oog op de klimaatverandering, onze “groene longen” verstoken? Om u gerust te stellen; hout wordt voor het grootste deel duurzaam geproduceerd.
Duurzaam hout
Duurzame productie van hout betekent dat er van de bron niet méér verbruikt wordt, dan dat er nieuw kan ontstaan. Hout ontstaat met behulp van planten uit zonne-energie. Een boom moet eerst vele jaren groeien voordat hij benut kan worden. Als er over een langere periode te veel bomen gekapt worden, dan moeten komende generaties het met minder hout doen, want het duurt een tijd voordat het houtvolume weer op hetzelfde niveau is als het aantal levende bomen.
Waarom verwarmen met hout ?
In Nederland wordt een woning doorgaans verwarmt door een gasgestookte CV-ketel. In de ons omringende landen als Duitsland, Scandinavië wordt er doorgaans niet gestookt op gas maar op hout en pellets. Een en ander heeft vanzelfsprekend te maken met de beschikbaarheid van de brandstof. Maar hoewel Nederland beschikt over een ruimte gasvoorraad in Slochteren moet er veelal toch extra geïmporteerd worden vanuit bijvoorbeeld Rusland. Prijzen per m3 gas zijn in 15 jaar tijd met maar liefst 120% gestegen.
Het wordt financieel dus steeds interessanter om op hout te gaan stoken. Nu is het rendement van de gemiddelde hout open haard niet geweldig, maar nieuwe efficiënte gesloten houtgestookte cv-systemen en houtkachels zijn dat wel: de verbranding en het rendement zijn optimaal.
Daarnaast is een houtkachel heel wat sfeervoller dan een radiator aan de wand.
Beschikbaarheid van betaalbaar brandhout is het grootste struikelblok. Echter indien men zich verdiept in haardhout dan blijken er veel mogelijkheden te zijn, zoals bij houtverwerkende bedrijven die graag van hun resthout af willen. (let wel op dat het niet om chemisch verontreinigd hout gaat, lees hier verder over hout dat niet verbrand mag worden.
MEER INFORMATIE OVER HOUT ALS ENERGIEBRON:
Hout als alternatieve energiebron
De mensheid is ver verwijderd van duurzaam gebruik van aardolie, aardgas, steenkool en ook uranium. Deze stoffen ontstaan in een tijdsbestek van 300 miljoen jaar en zullen binnen “slechts” 1000 jaar (bij gelijk blijvend verbruik) waarschijnlijk volledig uitgeput zijn.