GRATISOPENHAARDHOUT.NL

Dé marktplaats voor gratis haardhout, haardhout informatie & leuke aanbiedingen

Schoorsteen

U kent vast het gezegde “Geen rook zonder vuur”, of anders wel het gezegde “Waar rook is, is vuur”.

En er zit altijd een kern van waarheid in gezegdes…want als je het omdraait staat er…waar vuur is, is rook. En daar kun je niet om heen!

Je hebt dus altijd een schoorsteen nodig om de rookgassen af te voeren. Een goede afvoer van deze rookgassen is van groot belang en aan regels gebonden, want als de schoorsteen en de kachel of haard niet op de correcte, vakkundige manier is geïnstalleerd (en dus niet aan de regels voldoet), dan is er niet alleen een groot risico op brandgevaar, maar bent u ook niet meer verzekerd! Daarnaast zal de kachel of haard ook niet optimaal werken.

Er zijn drie soorten schoorstenen, namelijk:

  1. Driewandige schoorsteen
  2. RVS schoorsteen
  3. Glasschoorsteen

Een driewandige schoorsteen bestaat uit mantelsteen, isolatie en een keramische binnenpijp en zijn verkrijgbaar met een trekkanaal voor één binnenpijp voor verbrandingsgas, maar ook met meerdere trekkanalen. Een RVS schoorsteen wordt vaak gebruikt als een haard of kachel achteraf wordt geïnstalleerd. Het voordeel van een RVS schoorsteen is dat het licht is en makkelijk te installeren (zowel binnen als buiten). Let op! Als een RVS schoorsteen echter binnen wordt geïnstalleerd dan gelden er wel bijzondere eisen inzake brandveiligheid. Glasschoorstenen worden zelden gebruikt omdat deze variant erg duur is.

Regels en eisen

Als u van plan bent zelf een open haard of kachel te installeren, zorg er dan voor dat u van alle regels op de hoogte bent (DIN-normen, ISO-normen, NEN-normen etc.) en laat u goed informeren. Wilt u een kachel of open haard laten plaatsen, zorg dan dat u een ervaren vakman inhuurt.

Zo zijn er bijvoorbeeld regels of er een aparte rookgasafvoer nodig is of niet, wat de dwarsdoorsnede van de rookgasafvoerpijp moet zijn. Als de dwarsdoorsnede namelijk te klein is, kunnen de verbrandingsgassen niet goed worden afgevoerd. Maar als het te groot is komt de schoorsteen weer vol met roet en teer te zitten door een te snelle afkoeling van de rookgassen.

Ook van belang zijn de hoogte van de schoorsteen (minimaal 4 meter) en de lengte van de rookpijpverbinding tussen de kachel/haard en de schoorsteen (maximale lengte mag een kwart van de hoogte van de schoorsteen zijn).

Ga ook bij uw gemeente na of er nog specifieke eisen zijn.