GRATISOPENHAARDHOUT.NL

Dé marktplaats voor gratis haardhout, haardhout informatie & leuke aanbiedingen

Opslag haardhout

Haardhout opslag, houtbergingen en het belang van droog hout

Opslag haardhout

Het is van groot belang dat u met haardhout stookt dat zo droog mogelijk is. Het belang van droog hout is groot, zowel voor het plezier als voor de kwaliteit van het houtvuur. Daarnaast is het branden van vochtig hout binnenshuis slecht voor de gezondheid.

Opslag is meestal buitenshuis

Om hout droog te krijgen, maar bovenal om het droog te houden is het belangrijk dat het hout beschermd wordt tegen de natuurelementen. Aangezien de meeste mensen hun hout niet binnenshuis bewaren (of in de garage) is het noodzakelijk om het hout buitenshuis af te dekken. Het is mogelijk om zelf een houtopslag te fabriceren, echter vergt het redelijk wat vakmanschap. In de handel zijn er ook goedkope alternatieve beschikbare, maar ook wat duurdere die vaak uitblinken qua constructie en design.

Afdekken met zeil niet altijd goed

Het afdekken van uw haardhout met een plastic zeil waarbinnen weinig tot geen beluchting plaatsvindt, is niet altijd verstandig. Juist door de wind die vrij spel moet hebben, droogt het hout goed. Ook een eventuele zijdelingse regenvlaag droogt snel op door het effect van de wind.

.

MEER INFORMATIE OVER HET OPSLAAN VAN HAARDHOUT:

Hout heeft een hygroscopische werking

Hout “wisselt vocht uit” met de omgeving. Hout dat overdekt bewaard wordt en goed geventileerd wordt (wind) zal gemiddeld zo’n 20% water bevatten (na 2-3 jaar droogtijd).

Ovendroog

Pas bij het geforceerd drogen in een oven zal haardhout een vochtgehalte van < 20% kunnen bereiken.

Lees hier verder over hoe je droog hout verkrijgt en behoudt.

.
.
Genieten van een haardvuur