GRATISOPENHAARDHOUT.NL

Dé marktplaats voor gratis haardhout, haardhout informatie & leuke aanbiedingen

Hout-CV

Eén van de meest gebruikte hout-CV’s is de verwarmingsketel die met stukken hout wordt gevuld. Dit gebeurt handmatig, dus u moet wel bereid zijn enige moeite ervoor te doen. Er wordt gebruik gemaakt van gekloofd brandhout van een meter, maar veel installaties verbranden slechts stukken hout van maximaal 50 cm. lengte. Een goed gevulde vulruimte is berekend op een brandduur tot wel 8 uur, daarna moet er nieuw hout worden toegevoegd.

Houtblok verwarming

Houtblok verwarming wordt tegenwoordig volautomatisch geregeld, waarbij overtollige energie in een buffer wordt afgeleverd. Normaal gesproken wordt dit gecombineerd met een waterboiler.

Voorwaarde voor een hout-CV is dat er genoeg plaats is voor de houtopslag. Per stookseizoen heb je tussen de 20 en 30 kubieke meter hout nodig. Dat betekent dat de opslagruimte voor 100 kubieke meter ruimte moet bieden.

Houtsnippers

Houtsnipper ketels worden meestal daar gebruikt waar houtsnippers vaak voorkomen, vooral bij landbouwbedrijven. Vaak worden houtsnippers ook in kleine stadsverwarmingsnetwerken gebruikt. Ketels hebben een vermogensbereik van 15 tot 250 Kilowatt.

Pellet CV

Destijds werden semi-automatische en volautomatische ketels aangeboden. Het verschil zit in de manier van vullen. De semi-automatische constructie wordt met de hand gevuld; het reservoir moet ruimte bieden voor minstens 400 liter. Bij de volautomatische constructie geschiedt de pellettoevoer door een zuigapparaat. Het verbrandingsproces vindt dan eveneens volautomatisch plaats. Zelfs om de verwijdering van de as en de reiniging van de kanalen hoeft men zich niet te bekommeren.

De pellets worden met een bulkauto geleverd, die ze met een lange blaasslang de opslagruimte in blaast.