GRATISOPENHAARDHOUT.NL

Dé marktplaats voor gratis haardhout, haardhout informatie & leuke aanbiedingen

Eikenhout

Informatie over eikenhout dat uitermate geschikt is om te dienen als brandhout.

Eik

De eik (Botanische naam: Quercus) is een loofboom die vele soorten kent. De zomereik en de wintereik zijn de enige autochtone eiken die in de Benelux voorkomen, daarnaast heb je nog andere soorten eiken die zijn aangeplant. De zomereik is een Europese, zeer lang levende hardhout leverende loofboom die zo’n 25 tot 35 meter hoog kan worden.

In Nederland komt voornamelijk de zomereik (Botanische naam: Quercus robur) voor; zo’n 97% van de Nederlandse eiken zijn zomereiken. Het verschil tussen een zomer- en een wintereik kun je zien aan de eikels. De eikels van een wintereik zitten namelijk in trosjes bijeen, terwijl bij de zomereik de eikels aan een lange steel zitten. De eikels van de wintereik zijn ook wat kleiner dan die van de zomereik.

Een ander kenmerk is dat bij de zomereik de brede stam vrij snel overgaat in takken en twijgen en de kroon gaat alle kanten op, zodat het een rommelige indruk maakt. De wintereik daarentegen heeft een veel slankere, rechtere stam en de kroon is regelmatiger gevormd zodat het er niet zo wild uit ziet.

Eikenhout
2m3 eiken houten haardhout strak gestapeld

Eikenhout

Eikenhout is één van de bekendste en meest toegepaste loofhout soorten. Er bestaan grote verschillen tussen de vele soorten. Als we over eikenhout spreken, dan hebben we het meestal over het traditionele Europese eikenhout.

Daarnaast is er ook Amerikaans wit eiken, wat zoals de naam al zegt wat lichter van kleur is dan het Europese eikenhout. Het kernhout van Amerikaans wit eiken is lichtbruin tot goudbruin van kleur. Het kernhout van Amerikaans rood eikenhout is daarentegen lichtbruin tot rozebruin van kleur. Bij beide soorten is er een scherp contrast tussen het kernhout en het bleke spinthout.

Amerikaans rood eikenhout is het minst duurzaam van de drie (duurzaamheidsklasse 4), Amerikaans wit eikenhout valt in duurzaamheidsklasse 2/3 en Europees eikenhout valt in duurzaamheidsklasse 2.

Er bestaan 5 duurzaamheidsklassen voor de natuurlijke duurzaamheid van het kernhout.  Duurzaamheidsklasse 1 is “zeer duurzaam” (levensduur > 25 jaar) en klasse 5 “niet duurzaam” (levensduur < 5 jaar). Spinthout valt bijna altijd is klasse 5 en is dus niet duurzaam.

Eikenhout is goed te bewerken, zowel machinaal als met de hand en het laat zich goed lakken, beitsen en lijmen. Eikenhout bevat looizuur, waardoor het hout rond ijzerhoudend materiaal blauw/zwart verkleurt en lichtbruin rond koper of messing. Dit kunt u voorkomen door roestvaste bevestigingsmaterialen te gebruiken.

Eikenhout wordt vaak gebruikt in de meubelindustrie, parket, houten vloeren, afrasteringspalen, haardhout, gevelbekleding, deuren, plint- en lijstwerk, trappen, binnenbetimmering etc.

Eikenhout als haard hout

Op de vraag of eikenhout geschikt is als haardhout kunnen we volmondig zeggen: ja!

Eikenhout is zeer geschikt als open haardhout. Eikenhout is een zeer sterke, elastische, harde houtsoort. Het brandt lang en traag (er hoeft dus niet vaak hout te worden toegevoegd), heeft een heel goede warmte-afgifte, geeft weinig rook en spat niet.

Eikenhout als brandhout is zowel voor de open haard als voor een convectiekachel geschikt.

Als nadeel is te noemen dat het hout langzaam droogt en dat het moeilijk aan te steken is. Vaak wordt eikenhout in combinatie met een andere houtsoort gebruikt, welke makkelijker ontbrandt. Het meest ideaal is om eikenhout 2,5 tot 3 jaar te drogen om zo het meeste looizuur eruit te krijgen (tannine), want tannine kan het rookkanaal aantasten. Maar als het eikenhout goed droog is en er is voldoende luchttoevoer, dan is het geen enkel probleem. Bovendien geeft eikenhout als het goed gedroogd is, een levendig vlammenspel.

 

Buitenverlichting Kopen?

MEER INFORMATIE OVER HARDHOUT:

.
.
.

Bent u op zoek naar GRATIS haardhout ?

Gratisopenhaardhout.nl is een online marktplaats voor haardhout, waarbij gratis hout wordt aangeboden in ruil voor een wederdienst. U kunt dan bijvoorbeeld denken aan een boom in uw tuin die u gerooid wilt hebben. Degene die de boom gerooid heeft krijgt deze dan gratis om als haardhout te gebruiken.

Gratis adverteren op gratisopenhaardhout.nl

Op Gratisopenhaardhout.nl kunt u gratis advertenties plaatsen waarbij u gratis (haard)hout aanbiedt of voor een tegenprestatie zoals het rooien van bomen of het verwijderen van zwerfhout.

Dus....

  • heeft u een oude schutting of schuur die u verwijderd wilt hebben
  • of wilt u bomen gerooid of gesnoeid hebben
  • of heeft u simpelweg veel hout liggen

Bespaar dan tijd en geld door een gratis advertentie op gratisopenaardhout.nl te zetten waarbij u hout aanbiedt.

En...

  • wilt u gratis (haardhout) hebben en bent u bereid tot een gratis wederdienst zoals het snoeien van takken, het rooien van bomen etc.

Bespaar dan tijd en geld door een gratis advertentie op gratisopenaardhout.nl te zetten waarbij u hout vraagt

Ook voor bedrijven

  • heeft u houtafval of -restanten
  • zoals bijvoorbeeld in een timmerbedrijf of houtverwerkende fabriek of transportbedrijven:
Bespaar dan tijd en geld door een gratis advertentie op gratisopenaardhout.nl te zetten en uw hout gratis aan te bieden.

Geef niet langer veel geld uit aan dure netjes haardhout van de bouwmarkt !

Voor een avondje haardvuur bent u al snel € 7,50 kwijt: dat kan dus veel goedkoper door gebruik te maken van gratisopenhaardhout.nl.

En tenslotte: lekker genieten !

Elke avond heerlijk genieten van uw eigen gekapte haardhout !

Plaats direct gratis en vrijblijvend een advertentie !