GRATISOPENHAARDHOUT.NL

Dé marktplaats voor gratis haardhout, haardhout informatie & leuke aanbiedingen

Beukenhout

Informatie over beukenhout, een goed brandende hardhout soort

Beukenboom

De beuk (Botanische naam: Fagus sylvatica) komt van oorsprong uit Europa, maar beukenbomen komen ook in andere delen van de wereld voor. Beukenbomen zijn hoge loofbomen en kunnen soms wel meer dan 40 meter hoog worden. Qua leeftijd kunnen ze wel 200 tot 300 jaar oud worden.

U kunt een beuk herkennen aan de gladde, grijskleurige stam, de vrij dunne schors en de brede ronde kroon. Beukenbomen hebben een dicht bladerdak. De vrucht van de beukenboom zijn de bekende beukennootjes. De nootjes worden omsloten door een napje (bolster) en in elk napje zitten 2 nootjes. In de herfst, als de nootjes rijp zijn, barst het napje in vier delen open en vallen de beukennootjes op de grond. Voor kleine knaagdieren (o.a. eekhoorns), wilde zwijnen en vogels zijn de beukennootjes een lekkernij. Maar ook mensen kunnen beukennootjes eten.

 

Beukenhout
Verlichtebloempotten.nl

Beukenhout

Het hout van de beukenboom is één van de belangrijkste loofhoutsoorten voor de industrie in Nederland en België. Beukenhout wordt veel in de meubelindustrie gebruikt, maar ook voor vloeren (laminaat, parket, plankenvloeren, trappen) en speelgoed etc. Doordat beukenhout buigzaam is, wordt het hout ook toegepast bij de vervaardiging van bijvoorbeeld leuningen. Voor gebruik buiten is beukenhout niet geschikt evenals het gebruik in natte ruimtes, omdat het hout dan snel zwart wordt. Beukenhout is niet duurzaam en dus gevoelig voor aantasting door insecten en schimmels.

Beukenhout is een sterke, harde en splintervrije houtsoort wat gemakkelijk te bewerken is. Qua kleur verschilt het kernhout en spinthout weinig. De nerf van beukenhout is fijn. Vers gezaagd is het kernhout witachtig of heel lichtbruin. Onder invloed van lucht en licht verdonkert het tot licht geelbruin. Beukenhout kan ook gestoomd worden, waardoor het hout elastischer wordt en de kans op vervormingen en scheuren bij de bewerking afneemt. Gestoomd beukenhout is veel rozer van kleur. Het hout wordt wel brozer door het stomen.

Beukenhout als brandhout

Is beukenhout geschikt als haardhout? Daar kunnen we kort over zijn, ja! Beukenhout is heel goed, hard haardhout wat mooi, lang en traag brandt. Beukenhout klooft goed, droogt snel, heeft een heel goede warmte-afgifte en het rookt en spat niet. Hierdoor is het gebruik van beukenhout geschikt voor zowel open haarden als ook voor convectie kachels.

Tip! Sla het hout zo snel mogelijk op na het zagen en klieven op een beschutte plek, want beukenhout is gevoelig voor schimmels en rotting. Kijk ook op houtopslag en houtbergingen

Als nadeel kan genoemd worden dat beukenhout moeilijk aan te steken is.

2m3 eiken houten haardhout strak gestapeld

MEER INFORMATIE OVER HARDHOUT:

.
.
.

Bent u op zoek naar GRATIS haardhout ?

Gratisopenhaardhout.nl is een online marktplaats voor haardhout, waarbij gratis hout wordt aangeboden in ruil voor een wederdienst. U kunt dan bijvoorbeeld denken aan een boom in uw tuin die u gerooid wilt hebben. Degene die de boom gerooid heeft krijgt deze dan gratis om als haardhout te gebruiken.

Gratis adverteren op gratisopenhaardhout.nl

Op Gratisopenhaardhout.nl kunt u gratis advertenties plaatsen waarbij u gratis (haard)hout aanbiedt of voor een tegenprestatie zoals het rooien van bomen of het verwijderen van zwerfhout.

Dus....

  • heeft u een oude schutting of schuur die u verwijderd wilt hebben
  • of wilt u bomen gerooid of gesnoeid hebben
  • of heeft u simpelweg veel hout liggen

Bespaar dan tijd en geld door een gratis advertentie op gratisopenaardhout.nl te zetten waarbij u hout aanbiedt.

En...

  • wilt u gratis (haardhout) hebben en bent u bereid tot een gratis wederdienst zoals het snoeien van takken, het rooien van bomen etc.

Bespaar dan tijd en geld door een gratis advertentie op gratisopenaardhout.nl te zetten waarbij u hout vraagt

Ook voor bedrijven

  • heeft u houtafval of -restanten
  • zoals bijvoorbeeld in een timmerbedrijf of houtverwerkende fabriek of transportbedrijven:
Bespaar dan tijd en geld door een gratis advertentie op gratisopenaardhout.nl te zetten en uw hout gratis aan te bieden.

Geef niet langer veel geld uit aan dure netjes haardhout van de bouwmarkt !

Voor een avondje haardvuur bent u al snel € 7,50 kwijt: dat kan dus veel goedkoper door gebruik te maken van gratisopenhaardhout.nl.

En tenslotte: lekker genieten !

Elke avond heerlijk genieten van uw eigen gekapte haardhout !

Plaats direct gratis en vrijblijvend een advertentie !