GRATISOPENHAARDHOUT.NL

Dé marktplaats voor gratis haardhout, haardhout informatie & leuke aanbiedingen

Open haard

De voorstanders van een open haard stellen de behaaglijkheid, de flair en charme die van een open vuur uitgaan zeer op prijs. De stookplaats is aan de voorkant open waardoor men het geknisper en de flakkerende vlammen van dichtbij kan beleven.

Bijzonder warm wordt het echter voor een open haard niet, omdat er een voortdurende luchtstroom door de opening naar de schoorsteen moet kunnen, zodat er geen rook de kamer in komt. Deze constante zuurstoftoevoer zorgt ervoor dat het vuur bij lange na niet de optimale (hoge) verbrandingstemperatuur kan bereiken. Om die reden komen er bij een open haard veel schadelijke stoffen door de schoorsteen naar buiten.

Anders gezegd: bij een open haard wordt slechts 20% van de verbrandingswaarde van hout voor de warmte-productie gebruikt, de rest verdwijnt onbenut door de schoorsteen.

Helemaal ongevaarlijk is een open haard niet; vooral bij gebruik van naaldhout (harsrijk hout) willen er nog weleens vonken wegspringen. U moet altijd toezicht houden op een open haarvuur, zodat kleding, gordijnen, vloerbedekking en meubilair etc. niet in brand geraken. Een haardscherm (of vonken scherm) houden de vonken van een open haard vuur in een zekere mate tegen, maar dat neemt het risico op wegspringende vonken niet volledig weg.