GRATISOPENHAARDHOUT.NL

Dé marktplaats voor gratis haardhout, haardhout informatie & leuke aanbiedingen

De juiste opslag voor brandhout

Het belang van goed geventileerde opslag

Wat is belangrijk bij de opslag van brandhout/haardhout ?

 

 Goede beluchting is belangrijk

Om het brandhout snel te laten drogen is het belangrijk dat het hout vanaf alle kanten goed belucht kan worden. Op deze manier wordt de vochtige lucht door de wind afgevoerd.

Haardhoutopslag constructie
Haardhoutopslag

Goede stapeling is belangrijk

Het brandhout moet zo gestapeld worden dat de uiteinden naar buiten gericht zijn want via deze vlakken verdampt het vocht het beste.

Overkapping is belangrijk

Het hout dient onder een afdak te liggen om zo te voorkomen dat slagregens het hout extra vochtig maken. Het moet evenwel een open constructie blijven om de beluchting te optimaliseren. De overkapping moet wel uit solide watervast en stevig materiaal bestaan om wegwaaien e.d. te voorkomen.

Nooit afdekken met plastic

Verpak nooit brandhout in plastic folie aangezien het dan niet kan drogen en dus niet goed kan branden.

 

Leg brandhout niet op de grond

Een pallet als ondergrond of bijvoorbeeld grind of een waterdoorlatende vloer is noodzakelijk om te zorgen dat vocht afgevoerd wordt en dat het niet opgezogen wordt uit de grond.

 

Wees voorzichtig met kinderen

Een stapel haardhout heeft een magische aantrekkingskracht op kinderen die er op willen klimmen met alle risico’s van dien. Wees dus voorzichtig en bevestig en stapel alles stevig.

Voorkom zwamvorming

Het is reeds eerder gemeld bij op vochtig hout kunnen schimmels en zwammen gaan groeien. Bij een niet correcte opslag voor haardhout wordt door de groei van zwammen het hout aangetast en kunnen schadelijke sporen bij mensen en dieren in de luchtwegen terecht komen.

 

Geen hout opslaan in afgesloten ruimtes

Sla geen hout op in afgesloten ruimtes zoals kelders. Hierdoor kan het niet ontvochtigen. Lees hier meer over waarom hout niet in afgesloten ruimtes moet worden opgeslagen.

 

Opslag tegen de muur van de woning

Een ideale manier om haardhout op te slaan is in een constructie die bevestigd is tegen een muur van uw woning, het liefst op het zuiden gelegen in verband met het drogingseffect van de zon. Wel is het belangrijk zeker een ruimte van 10 cm tussen het hout en de muur te bewaren. Ook tussen de houtstapels onderling moet enige centimeters ruimte zitten om zo de wind de kans te geven het hout te ontvochtigen.

 

Haardhout maximaal 1 dag in huis bewaren

Haardhout dat bijvoorbeeld in de woonkamer wordt opgeslagen kan nog extra drogen voordat het verbrand wordt. De stelregel is echter dat er maximaal voor 1 vuur aan haardhout in de woonkamer bewaard wordt en dat dit maximaal 1 dag vantevoren in de huiskamer wordt gelegd.

.
.
.