Selecteer een pagina

Nieuwe manier van houtstoken

Pellets zijn genormaliseerde, cilindrische staafjes zuiver hout van gedroogd zaagsel. Het zaagsel is voornamelijk zaagafval van de houtverwerkende industrie, resthout of stro. Pellets worden in hun vorm geperst zonder toevoeging van chemische bindmiddelen.

Houtpellets hebben een verbrandingswaarde van ca. 5 kWh/kg. Het energiegehalte van een kilo pellets komt overeen met een halve liter stookolie. Als vuistregel kun je aanhouden: 2 kilo pellets = 1 ltr stookolie = 1 m3 aardgas.

Klik hier voor onze pelletkachel special, waar u uitgebreide informatie kunt vinden over pelletkachels.

Voor wie is pelletverwarming geschikt?

Pelletverwarming is geschikt voor zowel kleine als grotere energiebehoeften. Voor eengezinswoningen zijn er pelletbranders te koop voor in de woonkamer. Deze worden handmatig gevuld. Centrale houtpellet-verwarmingssystemen worden automatisch dmv een transportschroef (wormwiel) of zuigsysteem geladen.

(Bron: c’t Science Energie 2008)

Stookkosten besparen

Met een pelletkachel kunt u aanzienlijk op uw stookkosten besparen, wat met de energieprijzen van tegenwoordig niet verkeerd is. Een ander voordeel van een pelletkachel is dat deze eenvoudig te bedienen is. Er is een ingebouwde thermostaat welke u zelf kunt programmeren naar uw eigen wensen (zelfs per dag verschillend is mogelijk). Daarnaast is het een schonere manier van stoken dan bijvoorbeeld een houtkachel, omdat er geen schadelijk uitstoot is (Co2 neutraal).

Het is vanzelfsprekend dat regelmatig onderhoud van uw pelletkachel effect heeft op de levensduur ervan. Onderhoud houdt in dat de brandkamer en de vuurkorf regelmatig schoongemaakt moeten worden en minimaal eenmaal per jaar een grote onderhoudsbeurt.

Er zijn wel kwaliteitsverschillen in pelletaanbieders; de ene pellet is de andere niet. Aan te raden is om eerst een aantal pellets uit te proberen alvorens u een grote hoeveelheid in één keer koopt.

rfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-slide