GRATISOPENHAARDHOUT.NL

Dé marktplaats voor gratis haardhout, haardhout informatie & leuke aanbiedingen

Hoe herken je droog hout ?

Hoe is na te gaan of hout droog genoeg is voor de open haard ?

Vochtigheidsgehalte

Droog hout is niet altijd direct te herkennen, beter is om de vochtigheid in te schatten aan de hand van bepaalde kenmerken en omstandigheden zoals :

  1. Is het hout vers gekapt c.q. enkele weken oud? Dan is het vochtgehalte zo’n 50% of hoger en is het hout niet geschikt om goed te verbranden in de open haard
  2. Is het hout bedekt met aarde, begroeid met mos of ligt het onafgedekt in de buitenlucht? Grote kans dat het vochtigheidspercentage 30% tot 40% is, ook niet geschikt voor directe open haard verbranding
  3. Gaat het om grote stukken hout? (bijvoorbeeld hele boomstammen). Dan zal het vochtigheidsgehalte hoger liggen dan klein gekapt hout. Het beste kunt u het hout kleiner maken.
  4. Hoe is het hout opgeslagen? Zonder afdak of op de grond of in een afgesloten ruimte ? Grote kans dat het vochtigheidspercentage te hoog is voor een optimale verbranding

Daarnaast is er een vuistregel: hoe zwaarder het hout, des te langer de droogtijd.

Nat hout

Diverse houtsoorten,verschillende droogtijden

Bepaalde houtsoorten hebben ook meer droogtijd nodig, hoe harder het hout, des te langer de droogtijd (indien vers gekapt). Maar zoals eerder gezegd heeft de droogtijd van hout niet alleen te maken met de houtsoort, maar dus ook met het initiële vochtgehalte van het hout, de houtdikte, de dichtheid van het hout (compactheid) en de omringende omstandigheden.

Zachte houtsoorten (zoals o.a. essenhout, elsenhout, berkenhout, wilgenhout, lindenhout) hebben een droogtijd van ca. 1,5 jaar. Beukenhout en hout van fruitbomen hebben een droogtijd van zo’n 2 à 2,5 jaar en eikenhout zelfs een droogtijd van 3 jaar of langer.

Houtsoorten

Ovengedroogd hout

Om het droogproces te versnellen en het vochtgehalte dusdanig terug te brengen zodat het goed geschikt is als haardhout, kan het hout in een oven worden gedroogd. In de goed geïsoleerde oven wordt op een gecontroleerde manier de vochtigheidsgraad, de temperatuur en de luchtstroom geregeld om zo op een efficiënte manier het hout te drogen tot er een acceptabel vochtgehalte is bereikt. Het grote voordeel van het drogen van hout is een oven, is dat het hout gelijkmatiger kan worden gedroogd.

Drogen van haardhout in een oven

MEER INFORMATIE OVER DROOG HOUT:

.
.
.