GRATISOPENHAARDHOUT.NL

Dé marktplaats voor gratis haardhout, haardhout informatie & leuke aanbiedingen

Hete lucht kachel

De hete lucht kachel produceert, zoals de naam al zegt, hete lucht. Een hete lucht kachel werkt op het principe van convectie. Dit betekent eenvoudigweg dat een hete lucht kachel het feit gebruikt dat warme lucht lichter is dan koude lucht met als gevolg dat warme lucht naar de top stijgt.

De kern van de kachel bestaat uit een industrieel geproduceerd verwarmingselement van staal of ruwijzer (grijs ruwstaal).
Het verwarmingselement is omkleed met een gemetselde ommanteling, waarvan het oppervlak bepleisterd en betegeld is.

De afgifte van warmte geschiedt op twee verschillende manieren.

Aan de ene kant wordt de lucht, die zich binnen de ommetseling bevindt en door luchtopeningen in de sokkel kan komen, verwarmt en wordt dan via het kachelrooster weer in de kamer afgegeven. Dit rooster kunt u zelf stellen. Wanneer u het wijd open zet, wordt het aandeel “convectie warmte” vergroot. In principe ligt het aandeel bij een hete lucht kachel op 60 tot 70%. Deze warmte komt relatief snel na het aansteken tot je beschikking.

Aan de andere kant worden door de warme lucht ook de kachelwanden verwarmt, die ook zelf weer stralingswarmte afgeven. Het aandeel “stralingswarmte” ligt op 30% tot 40%.

Het hoge aandeel van convectie warmte heeft als gevolg dat er veel lucht in beweging is. Om er voor te zorgen dat er dan niet onnodig veel stof opdwarrelt, moeten de verwarmingskamer en afzuigkanalen regelmatig worden gereinigd.