GRATISOPENHAARDHOUT.NL

Dé marktplaats voor gratis haardhout, haardhout informatie & leuke aanbiedingen

Gratis Open Haardhout ?

De voor- en nadelen van openhaardhout als brandstof

Gratis haardhout

Hout is een rendabele en duurzame energiebron en in Scandinavische landen stookt men grotendeels op deze schone en natuurlijke manier. Wat veel mensen echter niet weten is dat er in Nederland en andere Europese landen grote hoeveelheden brandhout kosteloos beschikbaar is. Overheden en bedrijven hebben vaak grote hoeveelheden houtresten waar men kosten aan kwijt is om te laten vernietigen. Het is bijvoorbeeld bekend dat in Duitsland een hoeveelheid van maar liefst 3 miljoen m3 jaarlijks ongebruikt wegrot. Deze website tracht aanbieders en vragers van restpartijen hout met elkaar in verbinding te brengen. Bijvoorbeeld particulieren die bomen weg willen laten halen kunnen hier aanbieden om dat gratis te doen in ruil voor het haardhout. Dit hout dient echter wel gedroogd te worden.

Droog hout

Zorg bij het stoken dat u gebruik maakt van hout dat goed is gedroogd. Veel hout dat kant-en-klaar in de winkels te koop ligt bevat veel teveel vocht. Zo bevat een netje hout in de winkel als snel 55 procent vocht, terwijl goed gedroogd hout tussen de 18 en 22 procent mag bevatten. Om al in de winkel te bepalen of het hout goed gedroogd is, kun je twee blokken tegen elkaar slaan. Hoor je een dof geluid, dan is het fout boek, hoor je een ’tok’en valt de bast er al bijna af, dan is het hout goed gedroogd. (bron: welke haarden, januari 2007)

2m3 eiken houten haardhout strak gestapeld

Meer informatie

.

Economisch voordeel

Slechts nagenoeg de helft van het hout dat in Duitsland gekweekt wordt en door herbebossing ontstaat, wordt verwerkt – ca. 3 miljoen m3 verrot nutteloos. Hout als lokale brandstof staat dus in een geweldige hoeveelheid ter beschikking. Hoe meer van deze brandstof wordt gebruikt, des te groter is de opbrengst voor de nationale economie.

 

Buitenverlichting Kopen?

Voordelen haardhout

  • hout is een hernieuwbare natuurlijke verbrandingselement
  • indien goed gedroogd en goed gestookt is hout een efficiënte verbrandingsbron ten opzichte van bijvoorbeeld brandstoffen
  • houtkap draagt bij aan goed bos en woudmanagement
  • gezellig, comfortverhogend, stressverlagend

Energiebesparing

Op koele avonden voor en na een warme periode kan men met open haarden of kachels een aangename warmte produceren, zonder direct het hele huis te moeten verwarmen. Op die manier spaart men energie en heeft het voordelen voor de eigen portemonnee.

.

Nadelen haardhout

  • hout is volumineus en moet een goede en ruime opslag hebben
  • hout moet goed voorbereid en gedroogd zijn om efficiënt te branden wat tijd en ruimte kost
  • het omgaan met hout (eventueel hakken en splijten) is arbeidsintensief en gevaarlijk
  • eventuele aanwezigheid van afval, insecten en schimmels in hout

Geringe milieubelasting

De brandstof hout geldt – in tegenstelling tot kolen, gas en olie – als vernieuwbare en biologische energie. Indien men droog hout verbrandt, ontstaat dezelfde hoeveelheid koolstofdioxide als bij het rottingsproces in het bos. De koolstofdioxide wordt door fotosynthese van het groeiende bos weer in zuurstof omgezet – het gaat dus om een gesloten kringloop. Om die reden heeft de Duitse Bondsdag hout als brandstof met het emissiekengetal nul gecertificeerd en daarmee als bijzonder milieuvriendelijk gekenmerkt. Daar komt bij, dat bij moderne kachels en open haarden met een moderne verbrandingstechniek maar heel weinig warmte onbenut door de schoorsteen gaat.

Laag verbruik

De hoge effectiviteit gaat gepaard met een laag verbruik. De techniek van de meeste kachels en open haarden is zo verfijnd, dat hout optimaal verbrandt, waardoor een maximum aan energie in warmte wordt omgezet.

 

Gezonde warmte

Hoe aangenaam de mens de warmte van een verwarmingsinstallatie ervaart hang ervan af op welke manier de warmte wordt geproduceerd. Men maakt verschil tussen convectie (de lucht wordt verwarmd en circuleert), warmtegeleiding (het overbrengen van warmte door direct contact tussen warme en koude elementen/stoffen) en straling (het overbrengen van warmte door elektromagnetische golven tussen twee elementen, die elkaar niet aanraken).

Anders dan de meeste verwarmingsinstallaties verwarmen open haarden en kachels niet alleen de lucht: ze geven de warmte af – net als de zon – door een gezonde en prikkelarme straling. Deze mix van convectie en straling beantwoordt op een bijzonder manier aan de behoefte aan warmte van de mens.

 

3 miljoen m3 houtrestanten rotten elk jaar weg in Duitsland

Uw online bouwmarkt!
Motor ketting zaag
Hout klieven met bijl
Houtkachel met haardset
Brandend haardhout

“bij deze wil ik jullie graag vragen om de advertentie van mij te verwijderen (gratis 2 berkebomen in leeuwarden friesland). Ze zijn inmiddels gekapt en wil bij deze de site bedanken.Ze zijn via deze site gekapt.vriendelijke groeten”

-Jan uit Leeuwarden

“Ik ben alles kwijt. Had wel het tienvoudige kunnen zijn, zoveel reacties. Dank en met vriendelijke groet”

-J.M.

“Beste websitebeheerder, bedankt voor het plaatsen van de oproep op 27 mei jl. Er is iemand op gekomen en die heeft al het hout meegenomen, hij blij, wij blij! Wilt u de advertentie verwijderen? Hartelijk dank, ”

-Willeke uit Assen

“Hallo, wat een fantastisch initiatief!! Zo zonde al dat hout wat nu gehakseld wordt. Wij zijn op zoek naar brandhout voor in onze allesbrander. Evt zelf zagen of hakken is geen probleem. Ik hoop van u te horen. Hartelijke groet, ”

-Brechtje uit Helmond

“Een tijd geleden heb ik een advertentie op deze pagina gezet. Wij hebben daar heel erg veel reactie op gekregen en hebben geen hout meer. vr. gr.”

-Bert uit Kantens