GRATISOPENHAARDHOUT.NL

Dé marktplaats voor gratis haardhout, haardhout informatie & leuke aanbiedingen

Tegelkachel

Het hoofdbestanddeel is de verbrandingskamer van chamottestenen waarop de (ook uit chamottestenen vervaardigde) verbrandingsgaskanalen aansluiten. De kleuren en design van de bekleding van de kachel kent bijna geen grenzen. Een iets goedkopere variant is de bepleisterde kachel waarvan de mantel uit chamottestenen is opgetrokken.

Zijn grote massa heeft tot gevolg dat de warmte overwegend in de vorm van stralingswarmte wordt afgegeven. Een warmte die men over het algemeen als zeer aangenaam ervaart. Deze stralingswarmte leidt ook tot een verhoogde temperatuur van de tegenoverliggende kamerwanden, wat ook voor een aanzienlijk deel bijdraagt aan het behaaglijkheidsgevoel.

Natuurlijk wordt daaronder (aan de grote vlakken van de kachel) ook de lucht verwarmt, die dan daarna naar boven stijgt. Deze stralingswarmte blijft echter procentueel gezien erg achter bij het aandeel van convectie warmte. Dit kan verhoogd worden als de kachel een kijkvenster heeft. Door dit venster wordt voor korte duur warmte afgegeven, terwijl de kachel aan het warm worden is.

Het kan wel 4 uur duren voordat de tegelkachel goed opgewarmd is. Na het opstoken/aansteken moet dan toch zeker tot 10 uur niets meer bijgevoegd worden. De afgifte van stralingswarmte kan wel tot 16 uren aanhouden. In principe geldt: hoe dikker de ommuring van de kachel is, des te langer de opwarming duurt, hoe langer het duurt voordat de warmte aan de omgeving afgegeven kan worden.

.

Type tegelkachels

Er worden 3 type tegelkachels onderscheiden:

  1. lichte uitvoering: gekenmerkt door een warmte opslagtijd tot en met 6 uur
  2. middelzware uitvoering: gekenmerkt door een warmte opslagtijd tot en met 8 uur bij een vermogen van 0,75 kW per m2 kacheloppervlak
  3. zware uitvoering: heeft bij een capaciteit van 0,5 kW per m2 kacheloppervlak een warmte opslagtijd tot en met 16 uur.

De regulering van de warmte is relatief moeilijk en alleen mogelijk op de hoeveelheid brandstof. Daarom worden deze kachels berekend en ontworpen op basis van de warmtebehoefte.

Meerdere kamers kunnen met een tegelkachel verwarmd worden. Als het huis goed geïsoleerd is en de kachel is op een centrale plek in het huis geïnstalleerd dan kan het zelfs als enige warmtevoorziening fungeren.

Installatie

Een tegelkachel in echt een stukje meesterwerk op het gebied van handwerk. Let op! Na de plaatsing moet er voorzichtig worden verhit, omdat het water dat in de kachel, de chamotte en mortel zit eerst langzaam moet verdwijnen. Afhankelijk van het jaargetijde moet de kachel 1 tot 3 weken “op een laag pitje” worden verhit. Een te grote hitte bij een eerste ingebruikneming kan tot scheuren en barsten leiden en in het ongunstigste geval tot vernieling van de kachel.