Kastanjehout
Informatie over kastanjehoutKastanjeboom
De kastanjeboom is een loofboom. Er wordt onderscheid gemaakt tussen de wilde kastanje (Botanische naam: Aesculus) en de tamme kastanje (Botanische naam: Castanea sativa). De wilde kastanjeboom wordt ook wel de paardenkastanje genoemd. Zoals je al aan de Botanische namen kunt zien zijn de paardenkastanje en de tamme kastanje geen familie van elkaar. Kastanjebomen kunnen tot wel 25 à 35 meter hoog worden.
Paardenkastanje
De paardenkastanje komt oorspronkelijk uit het Balkangebergte en hebben een heel mooie bloeiwijze. Ze bloeien in april/mei met mooie witte bloemen. De paardenkastanje groeit het best op een kleiige, leemhoudende grond en ze houden van een warme, beschutte plek. De kastanjes zijn voor de mens niet eetbaar.
Het hout van de paardenkastanje is licht, niet duurzaam en is te vergelijken met het hout van de wilg en de populier.
Tamme kastanje
Tamme kastanjebomen komen oorspronkelijk uit de landen rond de Middellandse Zee en Oost-Europa. Ze houden van een zacht klimaat en kunnen niet goed tegen vochtige standplaatsen.
De vruchten van de tamme kastanjeboom kunnen door de mens gegeten worden, die van de paardenkastanje echter niet. De kastanjes van de tamme kastanjeboom zijn voor zowel mens als dier een lekkernij. De Romeinen waren er al gek op en dat is ook de reden dat er in deze omstreken tamme kastanjebomen voorkomen. Ze kunnen rauw gegeten worden, maar dat is wel wat droog en bitter. Lekkerder is om de kastanje te roosteren. Bovendien bevatten de kastanjes veel voedingsstoffen en weinig vet.
Het kernhout van de tamme kastanje is een duurzame houtsoort (duurzaamheidsklasse 2); het hout blijft wel zo’n 15 tot 25 jaar zonder behandeling goed. Dit komt door het hoge looizuurgehalte. Een hoog looizuurgehalte betekent dat als het hout in aanraking met ijzer komt, het hout gaat verkleuren (door corrosie oftewel roest). Spinthout is niet duurzaam (duurzaamheidsklasse 5).
Het kernhout van de tamme kastanje is bruingeel tot bruin van kleur. Het spinthout heeft een grijswitte / grijsbruine kleur. Het hout is fijn vezelig en kan goed tegen vocht, is makkelijk te zagen, te splijten, te schaven, te lijmen en te buigen. Het lijkt op eikenhout, maar is lichter qua gewicht en is zeer geschikt om als timmerhout te gebruiken. Ook geschikt voor (tuin)meubelen, houtsnijwerk, parketvloeren, buitendeuren, afrasteringen, interieur van schepen, binnenbetimmering etc.
Kastanjehout als haardhout
Maar is kastanjehout geschikt als haardhout? Nee, niet echt. Als we kijken om kastanjehout te gebruiken als haardhout, dan is het hout van de tamme kastanje als “redelijk haardhout” te bestempelen. Het hout klooft moeilijk en het moet heel lang drogen. Als het hout niet goed droog is, vonkt het behoorlijk. Het hout van de paardenkastanje is daarentegen slecht haardhout omdat het moeilijk aan te steken is.
Als u slecht haardhout stookt zoals naaldhout, wilgenhout, paardenkastanjehout of het haardhout is nat/te vochtig, dan ontstaan er roetdeeltjes en onverbrande deeltjes is uw rookkanaal. Deze zwarte, teerachtige substantie wordt ook wel creosoot genoemd en is zeer brandbaar en kan als het creosoot niet regelmatig wordt verwijderd tot een schoorsteenbrand leiden. Laat uw rookkanaal dus regelmatig, minimaal éénmaal per jaar, vegen.