GRATISOPENHAARDHOUT.NL

Dé marktplaats voor gratis haardhout, haardhout informatie & leuke aanbiedingen

Kastanjehout

Informatie over kastanjehout

Kastanjeboom

De kastanjeboom is een loofboom. Er wordt onderscheid gemaakt tussen de wilde kastanje (Botanische naam: Aesculus) en de tamme kastanje (Botanische naam: Castanea sativa). De wilde kastanjeboom wordt ook wel de paardenkastanje genoemd. Zoals je al aan de Botanische namen kunt zien zijn de paardenkastanje en de tamme kastanje geen familie van elkaar. Kastanjebomen kunnen tot wel 25 à 35 meter hoog worden.

Kastanjehout
Verlichtebloempotten.nl

Paardenkastanje

De paardenkastanje komt oorspronkelijk uit het Balkangebergte en hebben een heel mooie bloeiwijze. Ze bloeien in april/mei met mooie witte bloemen. De paardenkastanje groeit het best op een kleiige, leemhoudende grond en ze houden van een warme, beschutte plek. De kastanjes zijn voor de mens niet eetbaar.

Het hout van de paardenkastanje is licht, niet duurzaam en is te vergelijken met het hout van de wilg en de populier.

Tamme kastanje

Tamme kastanjebomen komen oorspronkelijk uit de landen rond de Middellandse Zee en Oost-Europa. Ze houden van een zacht klimaat en kunnen niet goed tegen vochtige standplaatsen.

De vruchten van de tamme kastanjeboom kunnen door de mens gegeten worden, die van de paardenkastanje echter niet. De kastanjes van de tamme kastanjeboom zijn voor zowel mens als dier een lekkernij. De Romeinen waren er al gek op en dat is ook de reden dat er in deze omstreken tamme kastanjebomen voorkomen. Ze kunnen rauw gegeten worden, maar dat is wel wat droog en bitter. Lekkerder is om de kastanje te roosteren. Bovendien bevatten de kastanjes veel voedingsstoffen en weinig vet.

Het kernhout van de tamme kastanje is een duurzame houtsoort (duurzaamheidsklasse 2); het hout blijft wel zo’n 15 tot 25 jaar zonder behandeling goed. Dit komt door het hoge looizuurgehalte. Een hoog looizuurgehalte betekent dat als het hout in aanraking met ijzer komt, het hout gaat verkleuren (door corrosie oftewel roest). Spinthout is niet duurzaam (duurzaamheidsklasse 5).

Het kernhout van de tamme kastanje is bruingeel tot bruin van kleur. Het spinthout heeft een grijswitte / grijsbruine kleur. Het hout is fijn vezelig en kan goed tegen vocht, is makkelijk te zagen, te splijten, te schaven, te lijmen en te buigen. Het lijkt op eikenhout, maar is lichter qua gewicht en is zeer geschikt om als timmerhout te gebruiken. Ook geschikt voor (tuin)meubelen, houtsnijwerk, parketvloeren, buitendeuren, afrasteringen, interieur van schepen, binnenbetimmering etc.

Kastanjehout als haardhout

Maar is kastanjehout geschikt als haardhout? Nee, niet echt. Als we kijken om kastanjehout te gebruiken als haardhout, dan is het hout van de tamme kastanje als “redelijk haardhout” te bestempelen. Het hout klooft moeilijk en het moet heel lang drogen. Als het hout niet goed droog is, vonkt het behoorlijk. Het hout van de paardenkastanje is daarentegen slecht haardhout omdat het moeilijk aan te steken is.

Als u slecht haardhout stookt zoals naaldhout, wilgenhout, paardenkastanjehout of het haardhout is nat/te vochtig, dan ontstaan er roetdeeltjes en onverbrande deeltjes is uw rookkanaal. Deze zwarte, teerachtige substantie wordt ook wel creosoot genoemd en is zeer brandbaar en kan als het creosoot niet regelmatig wordt verwijderd tot een schoorsteenbrand leiden. Laat uw rookkanaal dus regelmatig, minimaal éénmaal per jaar, vegen.

Buitenverlichting Kopen?

MEER INFORMATIE OVER HARDHOUT:

.
.
.

Bent u op zoek naar GRATIS haardhout ?

Gratisopenhaardhout.nl is een online marktplaats voor haardhout, waarbij gratis hout wordt aangeboden in ruil voor een wederdienst. U kunt dan bijvoorbeeld denken aan een boom in uw tuin die u gerooid wilt hebben. Degene die de boom gerooid heeft krijgt deze dan gratis om als haardhout te gebruiken.

Gratis adverteren op gratisopenhaardhout.nl

Op Gratisopenhaardhout.nl kunt u gratis advertenties plaatsen waarbij u gratis (haard)hout aanbiedt of voor een tegenprestatie zoals het rooien van bomen of het verwijderen van zwerfhout.

Dus....

  • heeft u een oude schutting of schuur die u verwijderd wilt hebben
  • of wilt u bomen gerooid of gesnoeid hebben
  • of heeft u simpelweg veel hout liggen

Bespaar dan tijd en geld door een gratis advertentie op gratisopenaardhout.nl te zetten waarbij u hout aanbiedt.

En...

  • wilt u gratis (haardhout) hebben en bent u bereid tot een gratis wederdienst zoals het snoeien van takken, het rooien van bomen etc.

Bespaar dan tijd en geld door een gratis advertentie op gratisopenaardhout.nl te zetten waarbij u hout vraagt

Ook voor bedrijven

  • heeft u houtafval of -restanten
  • zoals bijvoorbeeld in een timmerbedrijf of houtverwerkende fabriek of transportbedrijven:
Bespaar dan tijd en geld door een gratis advertentie op gratisopenaardhout.nl te zetten en uw hout gratis aan te bieden.

Geef niet langer veel geld uit aan dure netjes haardhout van de bouwmarkt !

Voor een avondje haardvuur bent u al snel € 7,50 kwijt: dat kan dus veel goedkoper door gebruik te maken van gratisopenhaardhout.nl.

En tenslotte: lekker genieten !

Elke avond heerlijk genieten van uw eigen gekapte haardhout !

Plaats direct gratis en vrijblijvend een advertentie !