GRATISOPENHAARDHOUT.NL

Dé marktplaats voor gratis haardhout, haardhout informatie & leuke aanbiedingen

Teakhout

Informatie over teakhout als brandhout

Teakhout

De teakboom (Botanische naam: Tectona grandis) is een boom die meer dan 40 meter hoog kan worden en oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië komt, met name van Java in Indonesië.  Je kunt trouwens een verschil maken tussen plantage teakhout en gerecycled of “oud” teakhout. Zoals de naam al zegt komt plantage teak af van plantages en voor dit hout worden ook certificaten afgegeven. Gerecycled of “oud” teakhout is afkomstig van oude huizen en bielzen en heeft een doorleefde uitstraling wat heel warm en sfeervol is.

Tegenwoordig komen er op andere continenten ook teakplantages voor zoals in Zuid-Amerika en Afrika, wat tot gevolg heeft dat er veel verschillen zijn in hardheid, gewicht en kleur.

Teakhout

Eigenschappen teakhout

Teakhout is een erg duurzame houtsoort dat zeer goed bestand is tegen alle soorten weersinvloeden zoals onder andere wind en regen. Een bijkomend voordeel is dat het hout niet behandeld hoeft te worden en dus onderhoudsvrij is. Onbehandeld teakhout vergrijst natuurlijk wel. Als teakhout eenmaal luchtdroog is, neemt het geen water meer op.

Dat teakhout zo duurzaam is komt doordat teakhout van nature een hoog oliegehalte heeft (teak hout voelt ook altijd wat vettig aan) waardoor teakhout goed bestand is tegen verrotting.

Er is niet één kleur van teakhout te noemen, het heeft namelijk vele verschillende tinten midden bruin tot goudbruin. Hoe ouder het teakhout is, hoe donkerder de kleur zal zijn. Als teakhout net gekapt is, heeft het een beetje een leer-achtige geur.

Een andere eigenschap van teak is dat als het teakhout in contact komt met metaal er geen roest of corrosie ontstaat.

Teakhout wordt vanwege al zijn unieke eigenschappen veel gebruikt voor meubels, zowel voor binnen als ook voor tuinmeubelen, maar ook voor luxe scheepsjachten wordt teakhout veel gebruikt. In Indonesië zelf wordt teakhout als een luxe beschouwd, wat alleen voor de rijke mensen is weggelegd.

Daarnaast is teakhout makkelijk om mee te werken omdat het hout niet of nauwelijks splintert.

Door al deze goede eigenschappen en de zeer mooie kleurtinten behoort teakhout tot een heel dure houtsoort.

Teakhout als haardhout

Of je nu hardhout of zachthout gebruikt om te stoken, het kan allebei! Maar hardhout brand langzamer op en brand dus langer. Daarnaast geeft hardhout een mooier vlammenspel dan zachtere houtsoorten. Het allerbelangrijkste is echter dat het hout droog is; het liefst moet het hout minder dan 20% vocht bevatten, zie ook “waarom droog hout”.

Het Indonesische teakhout heeft een hoog vochtigheidsgehalte en dient dus eerst goed gedroogd te worden.

Teakhout wordt als haardhout echter niet veel gebruikt.

 

fonq.nl Giftfinder
2m3 eiken houten haardhout strak gestapeld
Buitenverlichting Kopen?

MEER INFORMATIE OVER HARDHOUT:

.
.
.

Bent u op zoek naar GRATIS haardhout ?

Gratisopenhaardhout.nl is een online marktplaats voor haardhout, waarbij gratis hout wordt aangeboden in ruil voor een wederdienst. U kunt dan bijvoorbeeld denken aan een boom in uw tuin die u gerooid wilt hebben. Degene die de boom gerooid heeft krijgt deze dan gratis om als haardhout te gebruiken.

Gratis adverteren op gratisopenhaardhout.nl

Op Gratisopenhaardhout.nl kunt u gratis advertenties plaatsen waarbij u gratis (haard)hout aanbiedt of voor een tegenprestatie zoals het rooien van bomen of het verwijderen van zwerfhout.

Dus....

  • heeft u een oude schutting of schuur die u verwijderd wilt hebben
  • of wilt u bomen gerooid of gesnoeid hebben
  • of heeft u simpelweg veel hout liggen

Bespaar dan tijd en geld door een gratis advertentie op gratisopenaardhout.nl te zetten waarbij u hout aanbiedt.

En...

  • wilt u gratis (haardhout) hebben en bent u bereid tot een gratis wederdienst zoals het snoeien van takken, het rooien van bomen etc.

Bespaar dan tijd en geld door een gratis advertentie op gratisopenaardhout.nl te zetten waarbij u hout vraagt

Ook voor bedrijven

  • heeft u houtafval of -restanten
  • zoals bijvoorbeeld in een timmerbedrijf of houtverwerkende fabriek of transportbedrijven:
Bespaar dan tijd en geld door een gratis advertentie op gratisopenaardhout.nl te zetten en uw hout gratis aan te bieden.

Geef niet langer veel geld uit aan dure netjes haardhout van de bouwmarkt !

Voor een avondje haardvuur bent u al snel € 7,50 kwijt: dat kan dus veel goedkoper door gebruik te maken van gratisopenhaardhout.nl.

En tenslotte: lekker genieten !

Elke avond heerlijk genieten van uw eigen gekapte haardhout !

Plaats direct gratis en vrijblijvend een advertentie !