GRATISOPENHAARDHOUT.NL

Dé marktplaats voor gratis haardhout, haardhout informatie & leuke aanbiedingen

Houtopslag Standaard

Hieronder ziet u een overzicht van bergingen voor haardhout, zowel standaard als design

Opslag haardhout essentieel voor droog hout

U dient te allen tijde te voorkomen dat u nat of vochtig haardhout stookt. Niet alleen is de verbranding minder mooi, maar zorgt nat hout ook voor vervuiling van het milieu. De temperatuur in de haard wordt door een vochtige verbranding verlaagd, waardoor ook het hout zelf niet meer volledig verbrand. De houtgassen worden hierdoor onverdund in de lucht gebracht, waardoor het milieu schade ondervindt doordat de energie slechts ten dele benut wordt.

Houtopslag moet vrij zijn van regen

Een houtopslag hoeft zeker niet kurkdroog te zijn, maar de minimum eis is dat er een afdak boven zit die beschermt tegen de regen. Door de open constructie die meestal toegepast wordt droogt het hout door de wind. In de winter kan het handig zijn om het haardhout deels af te dekken tegen zijwaartse slagregens of sneeuwval. Belangrijk hierbij is dat er voldoende luchtmogelijkheden aanwezig zijn waardoor de wind nog steeds door en langs het haardhout kan waaien.

Afdekken met zeil niet altijd goed

Het afdekken van uw haardhout met een plastic zeil waarbinnen weinig tot geen beluchting plaatsvindt, is niet altijd verstandig. Juist door de wind die vrij spel moet hebben, droogt het hout goed. Ook een eventuele zijdelingse regenvlaag droogt snel op door het effect van de wind.

Opslag haardhout binnen

Wilt u uw haardhout voorraad in uw huis opslaan? Dat is zonder meer mogelijk, hoewel wij altijd adviseren om te kiezen voor een schuur, garage of (droge) kelder. Er kunnen in hout nog ongedierte en schimmels e.d. zitten.

Kijk uit voor ongedierte en schimmels

U zult de eerste niet zijn die houttorren binnenhaalt via uw haardhout. Zeker bij vochtig haardhout dat niet op de meest droge plek (bijvoorbeeld in een vochtige kelder) wordt opgeslagen. Door het vochtige en wat warmere klimaat krijgen schimmels en ongedierte de kans om te groeien, zeker indien er weinig ventilatie is.