Aksen en Bijlen
Meer informatie over allerlei soorten bijlen.Aksen en Bijlen
Om de gereedschapsuitrusting ten behoeve van het kloven en hakken van hout compleet te maken moet men eigenlijk ook over een aks en een bijl beschikken. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen een aks en een bijl? Een aks is een bijl met een lange steel. Of anders gezegd: een bijl is een kleine aks.
Al duizenden jaren geleden werden deze zeer oude en veelzijdige werktuigen voor de houtbewerking (en niet alleen daarvoor!) door onze voorouders vervaardigd. Eerst werden ze gemaakt van steen, in een later tijdperk van brons, weer later werden ze vervaardigd van ijzer en tegenwoordig worden aksen en bijlen van hoogwaardig chroomstaal gemaakt.
Aks en Bijl
Een aks of kloofbijl wordt vaak in combinatie met de motorzaag gebruikt om wiggen in het hout te slaan waardoor de boom geveld kan worden. De lengte van de steel moet op de gebruiker zijn afgestemd. Over het algemeen geldt: hoe langer de steel, des te groter de uitgeoefende kracht en des te groter ook natuurlijk de lichamelijke inspanning.
De grote verscheidenheid in aanbod qua vorm, grootte en gewicht kan de keuze voor aanschaf moeilijk maken. Het gebruiksdoeleinde moet doorslaggevend zijn bij de keuze alsmede uw persoonlijke behendigheid met dit toch niet ongevaarlijke gereedschap.
Handbijl
Wanneer gebruikt u nu het beste een aks of een bijl?
Een kleine, lichte handbijl (dat wil zeggen een steellengte ongeveer 40 centimeter en met een gewicht van ca. 700 gram) gebruikt u voor het afhakken en fijnhakken van takken en struikgewas, voor het kloven van dunner rondhout, voor het aanpunten van palen etc. Een breedsnedige aks (hier bedraagt de steellengte 70 tot 80 centimeter en is het gewicht ca. 1200 gram) gebruikt u vooral voor het ontdoen van takken en een kloofaks cq. houtklover (hier bedoelen we mee: een steellengte van ca. 80 centimeter en een gewicht van minstens 2 kg) voor blokken hout.