Berkenhout
Informatie over berkenhout als haardhoutBerkenboom
De berkenboom (Botanische naam: Betula) komt voor op het noordelijk halfrond, is een winterharde loofboom en wordt gekenmerkt doordat de (witte) bast in horizontale banden van de stam afbladdert. Er zijn wel 60 soorten berken die qua uiterlijk niet heel makkelijk van elkaar te onderscheiden zijn.
In Nederland komt met name de ruwe berk, de zachte berk en de zilverberk voor. De zachte berk gedijt goed op vochtige, arme grond. De ruwe berk zie je veel in loofbossen en naaldbossen. Berkenbomen worden gemiddeld 20 meter hoog.
Berkenhout
Berken hout behoort tot de zachte houtsoorten en is een onduurzame houtsoort (duurzaamheidsklasse 5), wat inhoudt dat de natuurlijke duurzaamheid van het kernhout < 5 jaar is.
Het Europese en Russische berkenhout is wit tot licht bruin gekleurd, Amerikaans berkenhout is daarentegen wat donkerder van kleur. Er is qua kleur bijna geen verschil tussen het kernhout en het spinthout.
Berkenhout is makkelijk te bewerken en wordt veel in de meubelindustrie gebruikt (als hout en als triplex), maar ook als parket, fineer, draai- en buigwerk en kleine huishoudelijke voorwerpen.
Berkenhout als haardhout
Is berkenhout geschikt als haardhout? Ja, berkenhout is prima haardhout. Het hout is makkelijk te kloven, het brandt snel en heeft een hoog warmtevermogen in een korte tijd. Daarnaast brandt het “schoon” en geeft een mooi vlammenspel, maar is ook weer snel opgebrand. De schors kan ook heel goed als aanmaakhout dienen. Een ander voordeel van een schone verbranding is dat er minder vervuiling in het rookkanaal optreedt. Berkenhout rookt en spat weinig.
Berkenhout is de meest verkochte houtsoort als het gaat om haardhout en is dus prima geschikt om voor uw kachel of haard te gebruiken. Het nadeel is dat het hout snel opgebrand is, dus je verbruikt in verhouding meer haardhout dan wanneer je een andere houtsoort hebt die langzamer brandt.