Lindehout
Informatie over LindehoutLindehout
Er zijn meerdere soorten lindebomen (Botanische naam: Tilia), maar in Nederland komen 3 soorten voor: de winterlinde, de zomerlinde en een kruising van deze twee welke de Hollandse linde wordt genoemd. Lindebomen behoren tot de grootste loofbomen en kunnen zeer oud worden. De hoogte varieert van 30 tot 40 meter, afhankelijk van welke soort het is.
De bloeitijd van de linde is juni/juli en de bloemen hebben een heerlijke geur. Bloemen van de linde kunnen gebruikt worden om kruidenthee van te maken. Ook lindebloesem honing smaakt heerlijk!
Tip! Ga in de zomer niet onder een lindeboom staan. Lindebomen zijn gevoelig voor de lindebladluis en deze bladluizen scheiden plakkerige ontlasting uit (ook wel honingdauw genoemd).
Linden worden vaak gebruikt als leiboom, vroeger meestal met de bedoeling ter verkoeling van het huis maar tegenwoordig meer met de reden om “ongewenste” inkijk tegen te gaan.
Lindehout heeft een fijne nerf en bijna geen tekening. Het kernhout is wit tot geel van kleur en is bijna niet te onderscheiden van het spinthout. Het is een onduurzame, zachte houtsoort en is goed te bewerken. Het wordt vaak gebruikt voor houtsnijwerk en draaiwerk. Gebruik hiervoor wel scherp gereedschap.
Maar is lindehout ook geschikt om als haardhout te gebruiken? Lindehout is goed te kloven en ook droogt het snel. Het hout is ook snel aan te krijgen, maar de warmte afgifte is niet hoog. Hierdoor is lindehout als open haard hout niet als heel geschikt te bestempelen. Wel kunt u lindehout met een andere houtsoort combineren. Lindehout rookt weinig en spat niet.