Hout is relatief goedkoop
Waar u aan moet denken bij gratis haardhoutHout is relatief goedkoop
Hout is een goedkope brandstof voor een ieder die het zelf kan verkrijgen. Zelf geprepareerd brandhout kost momenteel tussen de 10 en 20 euro per kubieke meter. In vergelijking met standaard verwarmingsbronnen als gas en olie is hout daarmee goedkoop. Voor bijvoorbeeld 1000 liter ruwe brandstof heb je al gauw zo’n 6 kubieke meter brandhout.
Woningbezitter bespaart € 1.150,- per jaar
Een woningbezitter die met hout stookt kan door zijn eigen arbeid per jaar zo’n € 1.150,- besparen. Bij een hoge olieprijs kan dit zelfs nog meer zijn. Deze besparing moet wel “verdiend” worden; het brandhout moet gekliefd, gezaagd, opgehaald en gestapeld worden. Daarnaast moet de houtkachel regelmatig schoongemaakt worden en het as worden verwijderd. Hoe meer je zelf doet, hoe groter de besparing.
MEER INFORMATIE OVER HOUT ALS ENERGIEBRON:
Gratis hout van bedrijven
Ook bedrijven weten gratisopenhaardhout.nl te vinden: timmerbedrijven, transportbedrijven, fabrieken e.d. die gratis van hun (schone) houtresten af willen adverteren regelmatig via Gratisopenhaardhout.nl
Houd daarom de advertenties per provincie goed in de gaten !
Laag verbruik
De hoge effectiviteit gaat gepaard met een laag verbruik. De techniek van de meeste kachels en open haarden is zo verfijnd, dat hout optimaal verbrandt, waardoor een maximum aan energie in warmte wordt omgezet.
Gezonde warmte
Hoe aangenaam de mens de warmte van een verwarmingsinstallatie ervaart hang ervan af op welke manier de warmte wordt geproduceerd. Men maakt verschil tussen convectie (de lucht wordt verwarmd en circuleert), warmtegeleiding (het overbrengen van warmte door direct contact tussen warme en koude elementen/stoffen) en straling (het overbrengen van warmte door elektromagnetische golven tussen twee elementen, die elkaar niet aanraken). Anders dan de meeste verwarmingsinstallaties verwarmen open haarden en kachels niet alleen de lucht: ze geven de warmte af – net als de zon – door een gezonde en prikkelarme straling. Deze mix van convectie en straling beantwoordt op een bijzonder manier aan de behoefte aan warmte van de mens.